Slide 1

Panaroma

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Tuesday, April 15, 2014

Kombinasi Set Pantang dan Set Kurus Shaklee, Berat Puan Nurain turun 17kg Walaupun Siang dan Malam Makan Nasi


Berpantang sambil kuruskan badan. Impian semua wanita yang berpantang. Memang boleh kurus ramping kalau betul2 berpantang cara orang tua dulu2. Tapi ibu2 moden sekarang ni majoriti nak menyusukan anak. Macam mana nak menyusukan anak kalau hari2 makan ikan masin dan lauk ikan bilis. Kena makan ikan, ayam, daging juga. 

Yer betul kita boleh dapat sumber vitamin dari suplemen. Tapi harus diingat yang suplemen hanya mencukupkan mana yang tidak cukup. Suplemen bukan ganti kepada makanan. Jadi, ibu2 yang berpantang wajib makan makanan yang berkhasiat walaupun anda mengambil vitamin sebagai suplemen ya.

OK di bawah ni ialah perkongsian dari Puan Nurain yang berpantang dengan Set Berpantang dan Set Kurus Shaklee.


TESTIMONI PENGGUNA :
Kombinasi Set Pantang dan Set Kurus Shaklee, Berat Puan Nurain turun 17kg Walaupun Siang dan Malam Makan Nasi

Penggunaan produk : 
Set Pantang Pilihan : ZINC, B COMPLEX, VITA-LEA
Set Kurus : LECITHIN, ALFAFA, ESP, OMEGAGUARD
Selepas delivery baby yg ke-3 ni saya mengambil set pantang..berat last preggy ritu 77kg.after 1month saya timbang berat 69kg..dah rasa cuak sebab berat  tak berapa turun sangat..then saya pun try consume untuk set kurus ni..Alhamdulillah bila timbang (kira nak masuk keje dahla after cuti 76 hari dari keje lepas deliver) then ni la hasilnya 60kg..dah dapat berat asal before preggy..for me this time bersalin memang luka cepat baik & berat pun cepat sangat turun..GUMBIRA sangat..hehehe..sekarang still lagi consume kesemua vitamin ni for fully breastfeed & try nak dapatkan berat masa bujang dulu yang rasa ideal la dengan ketinggian 160 cm (50kg)




Set Berpantang Lengkap terdiri dari : 
ESP, B Complex, Vita-Lea, Vitamin C, Ostematrix dan Zink. 
Tetapi Puan Nurain tidak mengambil kesemuanya. Ini terpulang sebenarnya kerana mengikut budget pelanggan.

Untuk Set Kurus Puan Nurain menambah Alfalfa, Lecithin dan OmegaGuard.

Hubungi saya hari ini untuk mendapatkan Set Berpantang Shaklee dan juga Set Kurus Shaklee.

READY STOCK sentiasa ada ;-)

-------------------------------------------------
Untuk pesanan, hubungi saya, 

SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------

Monday, April 14, 2014

Badan Cergas Bertenaga, Tiada Stress, Susu Mencurah Dalam Pantang Walaupun Berulang Alik ke Hospital Kerana Bayi Pramatang Mengidap Prolonged Jaundice

7 tahun yang lepas, anak sulong saya lahir pada minggu ke 36 kehamilan dan terkena prolonged jaundice selama 1 bulan. Sayang 1000x sayang, masa tu saya tak kenal Shaklee lagi. Lagi pun masa tu Shaklee belum terkenal seperti hari ini.


Set Berpantang Shaklee Prolonged Jaundice
Bayi Jaundis akan ditutup mata semasa rawatan Phototherapy
Apa yang ibu MESTI BUAT untuk cepat sembuhkan prolonged jaundice anak?
Mengikut kata Dr. Wan Maziah, doktor pakar kanak-kanak dari KPJ Seremban Specialist Hospital yang merawat anak saya pada masa itu. Sebagai ibu apa yang harus saya buat ialah susukan anak dengan susu ibu setiap 2 jam sekali. Bayi yang terkena jaundis memang suka tidur. Tapi kita sebagai ibu harus kejutkan bayi dan susukan dia.
Saya masih ingat lagi masa tu, saya nak susukan anak tapi anak saya tetap tidak mahu menyonyot dah terus tidur. Apa yang saya buat ialah saya pam susu saya dan saya bagi anak saya minum dengan sudu. 

Tapi kadang2 masalah kebanyakan ibu terutama ibu muda yang melahirkan anak pertama ialah alasan takde susu. Teknik power pumping dan pengambilan Set Berpantang Shaklee boleh membantu anda.


TESTIMONI PENGGUNA SET BERPANTANG SHAKLEE

Salam, alhamdulilah saya sekarang hari ke 37 pantang tapi badan sangat cergas (macam lupa masih dalam pantang). Luka baik dalam 2 minggu camtu, 2 kali anak masuk NICU sebab prolong jaundice (anak premature) tapi takde rasa stress, alhamdulilah rezeki susu untuk anak superb, sekarang orang yang datang raya sume terkejut dengar saya masih dalam pantang saya jalan lincah (bukan tak takut bentan), muka berseri-seri dan badan bertenaga je.






Hubungi saya hari ini untuk mendapatkan Set Berpantang Shaklee.
READY STOCK sentiasa ada ;-)

-------------------------------------------------
Untuk pesanan, hubungi saya, 

SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------

Friday, April 11, 2014

[TESTIMONI SET BERPANTANG SHAKLEE] : Pengalaman Berpantang Yang Terbaik. Bibik kata " Nampak beza. Kali ini kamu nampak CERGAS. Muka TIDAK PUCAT "

Salam semua. 
Apa khabar semua pembaca? Tercari-cari testimoni Set Berpantang Shaklee bagi menambah keyakinan sama ada mahu mendapatkannya atau tidak? 


Berpantang dengan Shaklee

Yer saya faham. Saya sendiri juga biasanya kalau hendak mendapatkan sesuatu yang baru, kadang kala makan minggu membaca dan membuat survey. Jemput baca perkongsian dari Puan Diyana.


TESTIMONI PENGGUNA SET BERPANTANG SHAKLEE :

Pengalaman Berpantang Yang Terbaik. Bibik kata " Nampak beza. Kali ini kamu nampak CERGAS. Muka TIDAK PUCAT "


Nak share testimoni sendiri pulak yang menggunakan SET BERPANTANG SHAKLEE.
Sebelum gi labour room saya minum ESP. Dalam sakit-sakit tu badan tetap rasa bertenaga. Masa proses bersalin, alhamdulillah...3 kali push keluar Baby Hana, 3.6kg. Masa dalam wad, saya minum lagi ESP. Badan rasa segar sampai orang katil sebelah ingat saya admit ward sebab alahan masa mengandung. Bila tolak katil Baby Hana terkejut dia sebab tak sangka dah bersalin. Muka tak pucat dan badan nampak cergas katanya. Sekarang, dalam pantang sepenuhnya saya ambil supplement Shaklee. Bibik yang jaga anak2 saya masa dalam pantang sebelum ni pun cakap.."nampak bedanya! kali ni kamu nampak cergas! muka nggak pucat." Ape lagi kengkawan. Jom dapatkan set berpantang segera. Para suami boleh juga belikan untuk isteri yang bakal melahirkan tak lama lagi. Sila hubungi SID masing2 ye. Bertindak sekarang! Ini kali lah!! (^_^)


Hubungi saya hari ini untuk mendapatkan Set Berpantang Shaklee.
READY STOCK sentiasa ada ;-)

-------------------------------------------------
Untuk pesanan, hubungi saya, 

SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------

Thursday, April 10, 2014

Pengalaman Bersalin Anak ke-3 Yang Berbeza Apabila Mengamalkan Set Hamil Shaklee

Salam semua,

Hari ni saya nak berkongsi TESTIMONI Puan Hanna yang menggunakan Set Hamil Shaklee untuk kehamilan kali ketiga beliau.
Untuk kehamilan kali pertama dan kedua beliau tidak mengambil produk Shaklee.

TESTIMONI PENGGUNA SET HAMIL SHAKLEE : 
Pengalaman Bersalin Anak ke-3 Yang Berbeza apabila mengamalkan vitamin Shaklee

Saya baru bersalin anak ke-3... Seorang Princess yang sangat adorable..... Teringin nak berkongsi testimoni saya selepas merasai perbezaan pengalaman hamil tanpa vitamin shaklee untuk 2 anak saya sebelum ini dan selepas hamil anak ke-3 dgn vitamin shaklee untuk kehamilan..
Sepanjang preggy saya ambil Vitalea, Vitamin C, B Complex, Omega Guard dan Ostematrix since saya memang tak suka minum susu... Saya lebih bertenaga, tiada rasa loya, lebih cergas dan kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation.
Sampai la ke saat melahirkan.. Saya masih rasa sihat dan bertenaga.. Sehinggakan proses bersalin kali ni... sangat mudah dan cepat... Kalau sebelum ni, selepas keluar tanda..sakit kontraksi memakan masa 2 hari dgn bukaan serviks baru 2cm.. Tapi kali ini.. Sakit kontraksi berlaku sangat sekejap.. Sejurus sampai ke hospital.. Doc cek bukaan serviks dah 7cm.. Diusung terus ke Labour Room.. Sedang nurse & Doc buat persiapan utk sambut baby.. Saya terus saya nak meneran.. Doc cuba cek bukaan serviks.. Memang dah 10cm.. Dengan 2X push je.. Saya selamat melahirkan baby girl yang sangat comel.. kulit baby sangat halus mulus... putih merah.. Doc pun puji.. uri cantik, luka perinium sangat minimal dan proses jahitan sangat mudah...
Baby pun sangat baik....disebabkan susu badan saya dah mula mengalir sejurus melahirkan... baby terus tido kekenyangan...


Dan inilah baby Puan Hanna :-)


Jangan lupa baca TESTIMONI ibu-ibu yang lain :-
1) Komen Farah Wahida
2) Pengalaman Bersalin Yang Berbeza
3) Berat Badan Naik Terkawal Semasa Hamil
4) Hamil Pada Usian 30-an Bukan Masalah
5) HB Cantik, Tiada Alahan, Makan Berselera


Hubungi saya hari ini untuk mendapatkan Set Hamil Shaklee.
READY STOCK sentiasa ada ;-)

-------------------------------------------------
Untuk pesanan, hubungi saya, 

Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------

Wednesday, April 9, 2014

Senarai Penuh Harga Produk Shaklee

Harga Pasaran bagi produk Shaklee adalah seperti yang tertera di bawah.
KLIK GAMBAR UNTUK VIEW YANG LEBIH BESAR

KLIK GAMBAR UNTUK VIEW YANG LEBIH BESAR
Saya membuat penghantaran ke Seluruh Malaysia dengan menggunakan
- Poslaju
- GDEX
- CITY-LINK

Ingin mendapatkan 15%-20% diskaun bagi setiap produk di atas, jom mendaftar sebagai ahli Shaklee. Yuran cuma RM75 seumur hidup.

Hubungi saya sekarang,
-----------------------------------------------
Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi dan Nilai.
------------------------------------------

{Testimoni} ESP Shaklee bantu IBU HAMIL KEKAL BERTENAGA

Salah satu fungsi ESP ialah ia memberi tenaga yang berpanjangan.

Ini disebabkan oleh indek glisemiknya yang rendah.

Apa kaitan Indek Glisemik dengan Tenaga?

Sumber makanan yang indeks glisemik nya rendah akan melepaskan gula (glukosa) sedikit demi sedikit ke dalam darah. Sepertimana yang kita tahu tenaga datang dari glukosa.
Jadi kerana itulah bila minum ESP, bekalan tenaga yang diterima adalah berpanjangan kerana glukosa dari ESP dilepaskan ke dalam darah secara perlahan atau sedikit demi sedikit.




TESTIMONI PENGGUNA : 
ESP Bantu Ibu Hamil Kekal Bertenaga Walaupun Kurang Tidur

Latar belakang pelanggan
- sedang hamil 6 bulan
- ibu bekerja

Kesan ketara selepas ambil ESP Shaklee
- badan rasa bertenaga walaupun kurang tidur
- dapat masak apabila balik kerja
- dapat uruskan anak


Harga 1 canister ESP ialah RM150.
Berat 1 canister ialah 850g, tahan 1.5 ke 2 bulan.


Untuk membuat pesanan, anda boleh menghubungi saya,

-----------------------------------------------
Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi dan Nilai.
------------------------------------------

Tuesday, April 8, 2014

Berapakah jumlah ZAT BESI yang saya perlukan semasa HAMIL?

Seorang wanita hamil memerlukan 30mg zat besi setiap hari.

Antara makanan yang mengandungi zat besi ialah bayam. 
100gram bayam mengandungi 3.9mg zat besi.


Kandungan Zat Besi Dalam Bayam
Sayur Bayam
Bermakna anda harus makan 1 kg bayam setiap hari bagi mendapatkan zat besi yang secukupnya :-)

Sanggup atau tidak makan 1 kg bayam setiap hari?
Bukan setakat itu sahaja, bayam tersebut tidak boleh dimasak dengan suhu yang tinggi. Habis hilang zat besinya. 

Habis bagaimana?
Makan ulam 1kg bayam setiap hari?

Saya tak sanggup :-)

Nak tak kalau saya bagi cara mudah nak dapat 30mg zat besi setiap hari?
Amalkan multivitamin Shaklee : 2 biji Vita-Lea with Iron Formula setiap hari

Kandungan zat besi pada 1 biji Vita-Lea ialah 18mg
2 biji Vita-Lea = 36mg :-)




Bagi ibu-ibu hamil yang mengalami HB Rendah atau Anemia, anda WAJIB mengambil suplemen zat besi.


TESTIMONI PENGGUNA:
Vita-Lea Shaklee naikkan HB saya dari 9.93 kepada 11.3 dalam masa 2 minggu !

Btw,saya memg consume Shaklee since 2011, memg consumer tegar. 5 bln lepas, saya disahkan pregnt, ini pn hasil consume set subur Shaklee (GLA,B comp,Vit C, Vit E, Alfalfa, ESP). Since pregnt, saya stop consume Shaklee coz tkot ada side effect kt baby. So just mkn ubt yg KKM bgi.
Masa kandungn saya 4 bln, HB saya drop dr 14.00 turun 9.93 & nurse sahkan saya menghidap MILD ANEMIA. Patut badan saya letih yang amat. Bangun pagi badan rasa tak sedap. Bila dengar. So, saya tekad untuk consume smula Shaklee & ambil set kehamilan. Dr testimoni yg saya baca, Vitalea bgus utk naikkan HB. So saya consume Vitalea, B comp, Oste, Vit C, Omega Guard, ESP.
Alhamdulillah 2 minggu kmudian saya check HB saya hr ni dan HB saya naik 11.3 ! Yeahhhh !
Bukan itu jer, bdan dah xletih, bgun bagi rasa fresh. Slalu sush nk bngun. Rambut pula da kurang gugur.

Harga sebotol Vita-Lea Shaklee with Iron Formula ialah RM88.75. Sebotol ada 120 biji. Tahan 2 bulan.
Untuk kesan yang lebih baik, sebaiknya ambil zat besi bersama dengan Vitamin C.
Harga sebotol Sustained Release Vitamin C Shaklee ialah RM92.50. Sebotol ada 180 biji. Tahan 6 bulan.

Untuk membuat pesanan, anda boleh menghubungi saya,

-----------------------------------------------
Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi dan Nilai.
------------------------------------------

Monday, April 7, 2014

4 (EMPAT) TESTIMONI : Vita-Lea Shaklee bantu naikkan HB Ibu Hamil

# 1 -TESTIMONI PENGGUNA:
HB Cantik 12.5 apabila mengamalkan Set Hamil Shaklee

[ Testimoni sendiri ]
Pagi tadi pergi klinik buka buku mengandung..
Alhamdulillah..dalam sejarah mengandung..ni kali pertama HB cantik 12.5..dua kali mengandung sebelum ni HB antara 9-11 ja..

Dah la tak alami alahan langsung..pening sikit2 tu ada la masa awal2 aritu tapi sekarang memang dah sihat wal-afiat..makan memang berselera..(mengandung sebelum ni lepas bulan yang ke-4 baru ada selera makan)
Yang lagi best kandungan dah nak masuk 4 bulan tapi berat tak banyak beza pon dari sebelum mengandung (sebelum 44.5 ~ sekarang 44.7)
Wow best sangat..Nak tau apa rahsianya??
Of coz la Set Hamil Shaklee..
~ Vitalea
~ Vita-C
~ B-Complex
~ Ostematrix


#2 - TESTIMONI PENGGUNA:
HB Meningkat Dari Bulan Ke Bulan




  
#3 - TESTIMONI PENGGUNA :
Anak Pertama Tak Makan Shaklee, HB 8.2, Anak Kedua Makan Shaklee HB 11.8

Mengandung anak pertama HB rendah sangat 8.2 , bila mengandung yang kedua ambil set kehamilan. HB naik 11.8.



#4 - TESTIMONI PENGGUNA : 
Vita-Lea Shaklee merawat ANEMIA SEMASA HAMIL

Assalamualaikum..sy nk kongsi testimoni sy sendiri..

Happy sangat bila dapat tahu saya pregnant pada Dec 2011..tapi down sikit bila pegi buat buku merah & check up kali pertama nurse dah cop ANEMIA kat buku tu..sedih & risau..apatah lagi vitamin yang klinik bagi semuanya tak tertelan dek tekak ni..tapi lepas ambil Vita-Lea Iron Formula..Alhamdulillah..tiada lagi kemunculan si ANEMIA sehinggalah saya selamat bersalin pada Ogos 2012..




Harga sebotol Vita-Lea Shaklee with Iron Formula ialah RM88.75. Sebotol ada 120 biji. Tahan 2 bulan.
Untuk kesan yang lebih baik, sebaiknya ambil zat besi bersama dengan Vitamin C.
Harga sebotol Sustained Release Vitamin C Shaklee ialah RM92.50. Sebotol ada 180 biji. Tahan 6 bulan.

Untuk membuat pesanan, anda boleh menghubungi saya,

-----------------------------------------------
Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210

Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi dan Nilai.
------------------------------------------

Sunday, April 6, 2014

Rasa Letih dan Tubuh Lemah Semasa Hamil Mungkin Petanda Anemia

LESU...kekurangan zat besi membuatkan tubuh rasa lemah
Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.

Apabila bilangan sel darah merah kurang daripada normal (12 hingga 15mg/dl) wanita menghadapi risiko mengalami jenis anemia yang paling umum iaitu anemia kekurangan zat besi.

Bacaan bilangan sel darah merah ini juga dikenali sebagai bacaan Hemoglobin (Hb).

Di bawah ialah carta bagi bacaan Hemoglobin.






Bagaimana mengetahui GEJALA ANEMIA ?

- Pucat

- Letih

- Lesu

- Sesak nafas

- Jantung berdegup laju


KOMPLIKASI kehamilan akibat ANEMIA
- Keguguran
- Kelahiran pramatang
- Saiz bayi yang kecil
- Koma dan paling membimbangkan ialah kemungkinan ibu meninggal dunia

Bagi menambah bekalan zat besi, wanita hamil disarankan agar meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur berdaun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai, labu, bijan dan tauhu. 

Tips Pengambilan Zat Besi Yang Betul
Berikut ialah tips penting cara yang betul apabila mengambil makanan atau suplemen zat besi agar ia lebih berkesan dan zat besi tersebut dapat diserap oleh tubuh dengan lebih efisyen.

# Tip 1
Bagi meningkatkan keberkesanan terapi zat besi, ibu disyorkan mengambil zat besi, folat, kuprum dan zink tambahan bersama makanan untuk mengurangkan kesan rencatan. 

# Tip 2
Vitamin C tambahan disyorkan diambil bersama makanan kerana diketahui meningkatkan serapan zat besi 

# Tip 3
Jangan minum teh dan kopi kerana ia mengurangkan serapan zat besi jika diambil satu atau dua jam sebelum mengambil zat besi tambahan. 

# Tip 4
Kalsium tambahan pula disyorkan diambil secara berasingan daripada zat besi, contohnya sebelum tidur, untuk mengurangkan rencatan kepada penyerapan zat besi. 

Vita-Lea Shaklee dengan Zat Besi


Vita-Lea Shaklee didatangkan dengan Zat Besi. Kandungan zat besi per tablet ialah 18mg. 
Pengambilan yang betul ialah 2 biji sehari = 36mg. 
* Ibu hamil memerlukan 30mg zat besi sehari

ISTIMEWANYA VITA-LEA SHAKLEE

i) Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.
ii) Ia diformulasi secara komprehensif dan sangat seimbang.
iii) Tablet Vita-Lea ini disaluti serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”.
iv) Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas larut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

TESTIMONI PENGGUNA : 
Vita-Lea Shaklee merawat ANEMIA SEMASA HAMIL

Assalamualaikum..sy nk kongsi testimoni sy sendiri..

Happy sangat bila dapat tahu saya pregnant pada Dec 2011..tapi down sikit bila pegi buat buku merah & check up kali pertama nurse dah cop ANEMIA kat buku tu..sedih & risau..apatah lagi vitamin yang klinik bagi semuanya tak tertelan dek tekak ni..tapi lepas ambil Vita-Lea Iron Formula..Alhamdulillah..tiada lagi kemunculan si ANEMIA sehinggalah saya selamat bersalin pada Ogos 2012..



Harga sebotol Vita-Lea Shaklee with Iron Formula ialah RM88.75. Sebotol ada 120 biji. Tahan 2 bulan.
Untuk kesan yang lebih baik, sebaiknya ambil zat besi bersama dengan Vitamin C.
Harga sebotol Sustained Release Vitamin C Shaklee ialah RM92.50. Sebotol ada 180 biji. Tahan 6 bulan.

Jangan lupa baca,
Kompilasi 4 (EMPAT) TESTIMONI : Vita-Lea Shaklee Bantu Naikkan HB Ibu Hamil

Untuk membuat pesanan, anda boleh menghubungi saya,

-----------------------------------------------
Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi dan Nilai.
------------------------------------------

Saturday, April 5, 2014

Spina Bifida (Sumbing Tulang Belakang)

Spina bifida bermaksud "sumbing tulang belakang". Definisi dalam bahasa inggeris bagi spina bifida ialah "spinal cord is not protected".

Ia berlaku apabila tiub neural tidak berkembang dengan betul menyebabkan saraf tunjang tidak tertutup sepenuhnya dan terdapat jarakan (gap) di antara vertebra (tulang belakang). Saraf tunjang dan saraf-saraf juga tidak berkembang dengan sempurna. 
Tapak Neural tidak tertutup rapat. Terdapat satu ruang yang akan menyebabkan Spina Bifida.

Jenis-jenis Spina Bifida
Terdapat 3 jenis Spina Bifida: 

i) Spina Bifida Okulta (tersembunyi) merupakan jenis yang paling biasa berlaku dan yang paling ringan. Dalam spina bifida okulta, terdapat jarakan kecil di antara vertebra pada tulang belakang. Kebanyakan orang yang mengalami spina bifida okulta mempunyai simptom-simptom yang ringan (tumbuh bulu, lekuk atau birthmark) atau tiada simptom langsung dan mereka juga tidak tahu mereka mengalaminya.


Spina Bifida Okulta
ii) Spina Bifida Meningosele (meningocele) kurang serius daripada meningomielosele dan merupakan jenis yang paling jarang berlaku. Dalam spina bifida jenis ini, satu sista menyelaputi membran yang boleh pecah dengan mudah.

ii) Spina Bifida Mielomeningosele (meningomielosele) adalah jenis yang paling serius. Bonjolan yang berupa pundi yang diselaputi kulit biasanya boleh dilihat di belakang badan. Pundi ini mengandungi tisu dan saraf. 

Saraf tunjang pula rosak atau tidak terbentuk dengan sempurna. Mereka yang mengalami spina bifida jenis ini biasanya mengalami kerosakan saraf atau kelumpuhan pada bahagian-bahagian tertentu, bergantung kepada di mana pundi itu berada. Mereka juga mungkin tidak boleh berjalan atau mengawal kencing.

Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami spina bifida jenis ini juga mempunyai hidrocefalus, di mana cecair di sekeliling otak tidak dapat disalurkan ke dalam aliran darah. Beberapa bahagian otak menjadi rosak sebelum bayi dilahirkan, lantas menghalang cecair tersebut daripada keluar dengan sempurna. Tekanan yang meningkat memampatkan lagi otak. Kanak-kanak yang menghidap hidrocefalus lazimnya mempunyai kepala yang sangat besar.

Spina Bifida Mielomeningosele

Rawatan bagi Spina Bifida

Bayi yang mengalami spina bifida yang teruk memerlukan pembedahan dalam masa dua hari selepas dilahirkan untuk membetulkan jarakan pada vertebra. Sesetengah doktor tidak menggunakan pembedahan tetapi membiarkan bahagian itu sembuh dengan sendiri. 

Sesetengah bayi pula berjaya dibedah semasa masih dalam rahim (uterus). Pembedahan seperti ini masih jarang dilakukan. 

Bayi yang mengalami hidrosefalus mungkin perlu dipasangkan tiub untuk mengeluarkan lebihan cecair daripada otak ke abdomen. 

Mencegah Spina Bifida


Pastikan anda mengambil 400 mikrogram asid folik, daripada masa anda mula mencuba untuk hamil hinggalah usia kehamilan tiga bulan


Kajian menunjukkan bahawa wanita yang kurang mengambil asid folik lebih berkemungkinan melahirkan bayi dengan spina bifida, berbanding wanita yang mengambilnya pada jumlah yang disarankan.

Suplemen Shaklee Yang Mengandungi Asid Folik

Suplemen Shaklee yang dicadangkan ialah B Complex dan Vita-Lea.
B Complex Shaklee mengandungi 200mikrogram asid folik, manakala Vita-Lea juga mengandungi 200microgram asid folik. 

Kombinasi B Complex dan Vita-Lea menghasilkan 400microgram asid folik.



Cara pengambilan : 1 biji B Complex dan 1 biji Vitalea setiap hari - selepas makan.

Keistimewaan B Complex Shaklee ialah ia lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B dan ia dihasilkan dengan Sistem Bioaktif Berpaten

Untuk pengetahuan semua, Vita-Lea Shaklee ialah multivitamin yang didatangkan dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk ibu hamil kerana ia diperlukan semsa pembentukan hemoglobin dalam darah

Tunggu entri seterusnya untuk cerita tentang Zat Besi dan Hemoglobin :-)

B Complex = RM53.75 = 120 biji sebotol = tahan 4 bulan
Vita-Lea = RM88.75 sebotol = 120 biji sebotol = tahan 4 bulan

Untuk pesanan B Complex dan Vita-Lea, anda boleh menghubungi saya,




-----------------------------------------------
Yati Omar (ID 868886)
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------