Friday, June 22, 2012

Breastfeeding - Saya Ibu Menyusu

Assalammualaikum

Saya seorang ibu yang menyusukan anak.
Saya pernah gagal menyusukan anak pertama. Bila dikenang balik, yer...memang sedih, saya hanya dapat menyusukan dia sampai umurnya 4 bulan sahaja (bergenang air mata ni).
Silap saya kerana menjangka penyusuan ibu itu mudah. Hakikatnya, ia tidak mudah. Banyak ilmu kene digali.
Dan kerana kegagalan itulah yang membuatkan saya bertekad untuk menyusukan anak kedua saya hingga 2 tahun, Insya-Allah.
Semasa mengandung anak kedua ni, saya banyak membuat pembacaan mengenai penyusuan susu ibu. Boleh dikatakan setiap hari, mesti ada je saya buat reading on breastfeeding.

Awal tahun 2012 baru ni lahirlah anak saya yang kedua. Alhamdulillah, saya dapat menyusukan dia dalam masa satu jam selepas melahirkan. Yang seronoknya, dia pandai sucking, nurses pun puji "eh eh pandai la dia nyonyot", heheeh. Dari detik itu bermula la kisah penyusuan saya :-)) . Dah 5 bulan lebih pun dah.

Saya akui banyak ups and downs nyer dalam tempoh 5 bulan ni. Masuk umur baby 4 bulan susu mula macam merudum sikit. FYI, saya direct feeding saja yer sebab saya dah tak bekerja semasa hamilkan anak yang kedua. Direct feeding pun boleh merudum susu?? mesti ada orang cakap macam tu kan? Jawapannya iyer. Even anak menyusu sejam sekali pun boleh merudum. Entahla, boleh ke guna word merudum ek untuk kes saya ni. Bukan merudum la kot cuma saya rasa anak saya macam tak puas menyusu.



Finally, cari punya cari. Alhamdulillah, berjumpa dengan supplemen dari Shaklee. Ni lah rupa dia kat bawah ni. Sayang ni tau. My life saver nih :-))

Alhamdulillah, first time consume. Keberkesanan dia terlihat dalam masa 3-4 jam gitu jer. Basah baju masa bf baby. Padahal dah lama tak macam tu sebelum kejadian tu. Saya cakap kat husband saya " memang berkesan betul ni".

Tapi kene ingat, even makan supplement, makan tetap kena jaga and air mesti minum banyak. Dalam kes saya, saya mmg jaga makan and minum air banyak tapi kes yang dulu tu supply susu tetap terganggu.

So apa yang saya boleh kata supplemen ni dia melancarkan pengeluaran susu saya. Haaa...itu the exact word yang sesuai.

Pada yang ingin bertanya dengan lebih lanjut boleh hubungi saya di 019-6671210 atau emel saya heriaty.omar@gmail.com.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...