Saturday, July 21, 2012

Alaa...gemokla bila menyusukan ni..lapar ..asik nak makan jer

Pernah tak dengar orang cakap macam tu? Mesti pernah kan?
Memang perut cepat lapar bila kita breastfeeding TAPI takde la jadi gemok.
Itu ajaran sesat tu...

Cuba kaji balik cara pemakanan...makan bila lapar ke? or mulut asik mengunyah?
Dah kalau asik mengunyah..itu tak menyusukan pun boleh jadi gemok...hehee

Ni saya share cara saya makan..ni tips makan bulan tak puasa lah yer

Pagi - Sarapan ..air MILO dengan mee ke, roti canai ke, nasi lemak ke, biasa mesti heavy...maklum la surirumah sepenuh masa hari2 bersilat dgn anak, housework, business lagi...SUPERMAMA gitu...puhhhh

Tengahari - Lunch ....nasi dengan ikan/ayam dan sayur...air mesti air suam.Nasik biasa 2 senduk penuh...
                 
Petang - Jarang minum petang sbb lunch dah makan banyak...tapi kalau ada..ngappp jugak lah...hehee

DINNER - makan awal kul 8 malam ke. makan nasik dengan lauk pauk, dinner ni hat nasik satu senduk jer..sebab dah malam ....jap2 gi dah nak tidur...air mesti air suam yer

in between breakfast lunch dinner..saya mmg teguk air suam sahaja...satu hari saya minum rasanye lebih 3 liter....ada dalam 4 ke 5 liter kot.

itu ajer rahsia saya untuk turun 2 kg setiap bulan. makan macam biasa dan susukan anak.

Nak lagi best, boleh amik Lecithin ni...pemecah lemak. Ni ibu menyusu pun boleh ambil yer.



Sumber


Kepentingan Lecithin :

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.
Kandungan Lecithin :
•Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
•Kolin – satu komponen neurotransmitter.
•Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
•Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA •Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
•Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
•Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
•Membantu kawal paras triglycerides.
•Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
•Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK•Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
•Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
•Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

UNTUK KAUM TUA•Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
•Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN•Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL•Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
•Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)•Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana .pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik... dimana anda akan cepat berasa lapar.... ..:-)


Berminat untuk mendapatkan Lecithin?





Retail Price: RM52.50 (Semenanjung Malaysia) , RM55 (Sabah & Sarawak).
Boleh hubungi saya di 019-6671210 | heriaty.omar@gmail.com untuk sebarang pertanyaan/pesanan.



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...