Monday, July 30, 2012

Bagaimana Payudara Menghasilkan Susu

Sumber adalah dari http://www.babycentre.co.uk/baby/breastfeeding/makingbreastmilk/
Di dalam setiap payudara wanita, ada kelenjar susu, iaitu organ-organ yang menghasilkan susu ibu. Di dalam setiap kelenjar susu itu pula, ada beberapa bahagian berlainan yang memainkan peranan dalam penghasilan susu ibu:

 • Alveoli.
Ini adalah bahagian di mana susu badan dibuat. Alveoli adalah kelompok kantung anggur kecil di dalam payudara anda. Alveoli dikelilingi oleh otot kecil yang memerah mereka dan menolak susu ke dalam ductules.

Ductules.
Ini adalah terusan kecil yang membawa susu daripada alveoli ke dalam duktus susu utama (main milk ducts).

• Saluran susu (Milk duct).
Ini adalah rangkaian rumit terusan yang membawa susu dari ductules dan alveoli terus kepada bayi anda. Bayangkan saluran susu anda sebagai jerami individu yang kesemuanya berakhir pada hujung puting anda dan menghantar susu ke dalam mulut bayi.
Duktus meningkat dalam saiz dan bilangan semasa mengandung. Anda mungkin mempunyai sembilan atau  lebih duktus di dalam setiap buah dada semasa anda mula menyusukan.

Selepas bayi dilahirkan dan uri telah dikeluarkan, tahap estrogen dan progesteron di dalam badan ibu mulai menurun. Ini memberi ruang kepada hormon prolaktin (daripada kelenjar pituitari di dalam otak ibu) untuk dibebaskan.

Prolaktin memberi signal kepada badan untuk menghasilkan susu. Sesetengah pakar menggelarkan Prolaktin sebagai hormon keibuan kerana ia membuatkan wanita yang melahirkan mengalami lebih perasaan keibuan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Untuk pesanan/pertanyaan boleh hubungi saya di heriaty.omar@gmail.com | 019-6671210 | add FB saya Yati Omar mcm kat badge kanan atas tu.

Saya adalah seorang ibu yang menyusukan dan sedia untuk berkongsi perjalanan penyusuan saya dengan anda beserta dengan tips-tips penyusuan.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...