Friday, July 20, 2012

Exam Fever dan Photographic Memory

Exam fever...biasa dengar tak? Mesti biasakan. Bila ingat-ingat balik zaman sekolah dengan U dulu...tak sanggup la nak mengharung balik exam fever ni.
Pernah sekali masa zaman U dulu pergi exam tak mandi. Bukan sengaja tak mandi tapi tak sempat mandi. Gara-gara tak tido study sampai pagi. Memang killer paper pagi tu. Alhamdulillah semua tu dah berlalu.

Pernah dengar tak perkataan ni "Photographic memory" ?
Orang yang dikaitkan dengan photographic memory ni ialah orang yang mempunyai daya ingatan yang sangat kuat. Masa zaman-zaman sekolah dengan U dulu saya ada beberapa orang kawan yang ada photographic memory ni.

Orang yang ada photographic memory ni biasanya tak perlu bersusah payah study sampai tak tido malam tapi bila exam sure dapat A. Jeles tak? Memang jeles...dah Allah kasik dia pandai, rezeki dia lah. Bila exam kan, jawapan yang dia tulis memang sebijik2 macam ayat dalam buku. Haa..sebab tu kita panggil photographic memory. Sebab dia boleh ingat ayat dalam buku tu macam gambar.

Saya pernah tanya kawan saya yang ada photographic memory ni. Saya tanya pasal daya ingatan dia. Dia kata sekali dia baca, memang dia ingat sampai bila-bila. Woww...amazing.
Kalau orang biasa2 ni baca hari ni, esok dah hilang dah 20-30%. Sebulan kalau tak revise balik, habis hilang semua. Haa..tu saya lah tu...hehee

Masa kat sekolah pun ramai jugak kawan-kawan yang ada photographic memory ni. Ada sorang kawan ni, habis je prep petang ke malam ke sure terus balik hostel. Either dia tido or layan TV dekat house lounge. Tapi exam memang asik A ajer..jeles lagi. Ehehh..

Adakah anak-anak kita punyai photographic memory? Tak apalah kalau tak ada pun. Sebagai langkah berusaha, apa kata kita berikan mereka Shaklee OmegaGuard ni - Minyak Ikan Terbaik Di Dunia".


Anda pasti teruja untuk memberikan anak anda minyak ikan selepas membaca artikel tersebut. September, October, November ni bulan exam UPSR,PMR dan SPM. Berikan anak-anak Shaklee OmegaGuard ni. Shaklee OmegaGuard meningkatkan fungsi otak. Mudah2 an mudah anak-anak kita memahami dan mengingati pelajaran yang mereka pelajari dan ulangkaji.

Berminat untuk mendapatkan Shaklee OmegaGuard?
-------------------------------------------------
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...