Saturday, July 7, 2012

Kalori yang dibakar semasa menyusukan bayi


Tahukah anda, breastfeeding burns 200-500 calories per day. It does not sounds much??
200 - 500 calories per day is equal to the calories burned running a couple miles a day or doing 30 laps in the pool ya :-) 

Banyak kan? Terus terang saya kata saya kena makan nasi setiap hari untuk lunch.

For dinner...tgk keadaan, kalau saya minum ptg, light dinner should be just fine.

Tapi kalo tak minum ptg, i need rice for dinner.

On average sekarang ni, i lose 2 kg every month. Fyi, i dont exercise, i breastfeed and i do housework. That's all. My weight after confinement is 56 kg. now dah 3 months after confinement, ameera pun dah 5 mths plus. My current weight is 51 kg. hmmm... I have lost 5 kg for the last 3 mths. Hari2 makan nasik tu :-) .

Tak lama lagi dah nak bulan puasa. I need more calories to support my breastfeeding during day time.

Berikut adalah antara tips pemakanan sihat yang membantu ibu-ibu menyusukan anak ketika berpuasa dan kekal bertenaga sepanjang hari.
(1) Ketika berbuka puasa, minum air, makan kurma dan madu dahulu. Ia untuk membekalkan tenaga segera kepada ibu-ibu yang keletihan berpuasa sepanjang hari.
(2) Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran
(3) Sebelum tidur, minum jus buah buahan segar atau air coklat suam yang ditambah dengan protein powder.
(4) Minum air secukupnya.
(5) Pastikan anda bersahur. Makan seperti biasa. Sebaiknya kurangkan makan makanan yang bergoreng.
(6) Minum shake kurma yang dicampur dengan susu/susu soya. Tambahkan oats bagi mendapatkan rasa kenyang yang lebih lama.
(7) Kurangkan minuman yang mengandungi banyak gula seperti carbonated drinks dan minum berkafein seperti kopi
(8) Ambil supplement untuk mengisi kekurangan nutrisi dalam diet sepanjang proses berpuasa. Sebagai permulaan, pengambilan multivitamin adalah digalakkan.
Sebarang pertanyaan boleh emel terus kepada saya heriaty.omar@gmail.com atau sms/call 019-6671210.
 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...