Friday, August 17, 2012

TIPS meninggalkan EBM kepada PENGASUH



Credit to Enny Ucop
 

‎[ SHARING ]

Mommies yg bekerja..kadang-kadang kite risau sgt bile tinggalkan anak yg fully breastfeed ni kat pengasuh kan..especially yg kurang support Susu Ibu. Instead of kite marah2 kat dier,ngata2 dier..baik kite educate dier dan buat mcm yg Enny buat ni.

Enny nak share step yg kite leh guna pakai untk educuate dia (selain cara lisan bile kite sembang2 dengan dia) & untuk elakkan dia bazirkan Susu Ibu yg sgt berharga tu.
...



1- Sediakan nota EBM handling dan beri kpd Babysitter (selepas u olls da terangkan secara lisan la..sebab Babysitter kadang2 payah nak faham kan if bace jek)

2- Sediakan susu setiap botol utk 1 feeding cukup2..cth anak enny skrg 10mths, sekali minum 5oz, so drpd pukul 7 smpai pukul 5 enny standby 5oz x 8 bottles.

Hikmahnye: - mudahkan babysitter, bile anak nak susu terus panaskn je ikut sukatan tu
 - takdela anak kite minum 32oz cthnye, dia panaskn 5oz..pastu nnt
 dia buang plak bakinye :)

3- Labelkn setiap bottle dgn tarikh dan mase setiap kali kite pam, supaya kite tau mane dulu nk guna,then b4 bagi babysitter, label no 1-8 supaye dia tau mane dulu nak guna + mudahkn dia :)

4-Invest utk cooler bag + icepack. So, boleh pastikan babysitter takde alasan payah nak simpan susu anak kite sebab fridge tak muat dan sebagainye. Plus, dapat elakkan pencemaran juga, ye la,fridge tentulah ade mknan kan?

5-JANGAN sesekali STANDBY FM..bgtau babysitter,kalau susu ditahap kritikal,cth tggl utk last feeding, call kite.

6-Tegaskn kepada babysitter kite nk fully breastfeed anak kite, dan berdoalah selalu

Mudah2an dapat membantu ibu2 bekerja mendapatkan idea cmne nak bagi babysitter handle EBM. Dan mudah2an dipermudahkan BF Journey kite semua.

Amin.



Haa...sangat baguskan TIPS meninggalkan EBM kepada PENGASUH yang dikongsi oleh Enny ni. Tak susah pun sebenarnya :-)

Saya nak tambah sikit lagi, kalau ada extra budget boleh tinggalkan satu EBM warmer di rumah babysitter. Advantage nya:-

1) Memudahkan babysitter untuk memanaskan EBM anak kita.
2) EBM dipanaskan mengikut suhu yang betul sebab bila guna warmer takdelah susu terlebih panas ke terkurang panas ke. Sebab kalau rendam dalam air panas, takut babysitter terendam EBM sampai terlebih panas, habis musnah segala zat dalam EBM tu pulak nanti.


Untuk pesanan/pertanyaan, hubungi saya,

Yati Omar
019-6671210
heriaty.omar@gmail.com
FB : Yati Omar




*COD di sekitar Kota Warisan, KLIA, Dengkil, Putrajaya, Cyberjaya, Salak Tinggi dan Nilai.

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...