Monday, January 7, 2013

Kenapa Ibu Menyusu Perlu Ambil Multivitamin VITA-LEA jugak dan bukan hanya ALFALFA sahaja ??? Why Oh Why ...

Salam buat semua yang singgah di blog saya hari ni ... ;-)

Bercakap tentang SET 3M. Semua tahu Alfalfa Complex yang ada dalam SET 3M ialah Milk Booster. Dan kerana itu saya pernah ditanya oleh customer. Boleh tak kalau saya nak ambil Alfalfa sahaja?

Yang sebenarnya pertanyaan ini timbul kerana pemahaman yang tidak jelas kenapa perlu ambil sampai 6 vitamin untuk penyusuan padahal Milk Booster hanya Alfalfa sahaja.

Senang citer macam ni lah. Ibarat kereta kan...kalau nak kasi dia jalan cuma isi petrol atau diesel sahaja. Tak tukar minyak hitam, tak letak minyak pelincir, tak servis tayar, tak tukar minyak stering, etc. still kereta tu boleh jalan, dengan tayar dah botak licin pun still kete boleh jalan. Tapi lama2 kan agak2 apa jadi kat kete tu ? Kebaboom...Kiok terus...ehehee (pardon my language). Tapi betul kan? Ini ialah fakta bukannya auta :-)

Actually kat entri belakang2, saya ada share-kan fungsi setiap Vitamin dalam SET 3M secara ringkas. Bagi yang nak baca, boleh KLIK SINI.

Tapi kat entri ni saya nak cerita spesifik tentang Multivitamin Vita-Lea.

Bagi yang tak berapa kenal macam mana rupa Vita-Lea ni. Haaa...cengginilah rupa dia.
Sebotol Vita-Lea 120 biji adalah untuk kegunaan 4 bulan. Memang jimat dan berbaloi-baloi.


Apa yang HEBAT SANGAT dengan VITA-LEA ni?

Vita-Lea® Iron Formula - Multivitamin & Multimineral yang HEBAT

1) Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki.
2) Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
3) Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan.
4) Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang.
5) Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh 7 KAJIAN KLINIKAL serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.

Apabila Vita-Lea diamalkan setiap hari, anda akan dapat :-

1) Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
2) Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata
3) Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
4) Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas


Perbezaan Vita-Lea (multivitamin) Shaklee dengan multivitamin lain di pasaran

1) Kemajuan Saintifik
Disokong oleh 7 KAJIAN KLINIKAL.

2) Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif
Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru.

3) Kualiti yang luar biasa
Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan.

Setiap 1 biji Vita-Lea mengandungi :-

1) Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat.

2) Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi.

3) Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi.

4) Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot.

5) Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang.

6) Magnesium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung.

7) Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak.

8) Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet.

Jom kita baca Testimoni Puan Norita tentang Vita-Lea

Masih teringat 4 tahun dulu....masa Nasa masih dalam pantang. Waktu tu bulan raya dan saya terlalu excited makan kuih raya dan tat nenas menjadi pilihan saya. Bila makan tidak berpada...dan lupa yang diri tu menyusukan anak....yang merana si kecil la. Perut dia jadi meragam....bila ditanya pada mak bidan, makcik Maznah menjawab, nenas tu tajam...anak memang sakit perut sebab bisa nenas tadi. Lepas tu bidan saya terus berikan beberapa senarai makanan yang saya harus elakkan demi niat nak menyusukan anak. Selain nenas, ikan berduri juga tidak digalakkan. Sebab apa yang si ibu makan anak akan dapat sama bila anak itu menyusu sepenuhnya dengan susu badan ibunya.

Memula tu bidan saya tak percaya dengan vitamin terutama melihat banyak botol vitamin yang saya letakkan di meja makan untuk senang saya ambil selepas waktu makan. Tetapi  beliau mula percaya apabila berat Nasa naik 2kg setiap bulan sehingga 3 bulan yang pertama.

Memang perkembangan Nasa hebat berbanding Addin. Mana tidaknya....kelahiran Nasa adalah melalui proses ceaser yang kedua bagi saya. Sudah pasti saya nak jahitan dalaman saya elok seterusnya penghasilan susu yang memberansangkan.

Masa dalam pantang saya amalkan makan vitalea 2 biji sehari, pagi dan malam. Memang disarankan pada botol 2 biji sehari tetapi bagi mereka yang sihat, sebiji dah memadai. Saya makan 2 biji masa dalam pantang sebab  
saya perlukan cukup zat besi untuk gantikan kehilangan darah masa proses kelahiran anak.
saya tak makan makanan laut yang tinggi zat besi masa dalam pantang sebab takut protien makanan laut yang tinggi boleh hasilkan rasa gatal dan luka nanah dibahagian jahitan.
Saya pastikan badan saya mempunyai cukup vitamin dan semua garam galian yang diperlukan.
Saya menjaga diri saya dan anak semasa dalam pantang, maka saya perlu pastikan saya sihat dan kuat.
Saya nak pastikan jahitan dalaman saya benar-benar sembuh.


Tapi lepas habis pantang, saya amalkan vitalea sebiji sehari sahaja...pernah satu masa tu saya miss makan vitalea. Seminggu asyik pening dan rasa nak pitam. Bila check ngan doktor, kurang darah...mana taknya, ibu breastfeed memang perlukan zat besi. So doktor kata saya perlukan multivitamin dengan zat besi. Then saya jawab, tak pe doktor rumah saya ada multivitamin. Doktor tanya lagi..." Adakah mutlvitamin puan ada termasuk zat besi?" Saya mengangguk tanda ada.

Ditambah saya bf Nasa masa tu yang berumur setahun lebih, so doktor pesan jangan tinggal multivitamin dan b com supaya tekanan darah saya stabil di samping anak pun dapat khasiat dari vitamin yang saya amalkan.

Masih ingat pertemuan dengan pakar kanak2 Dr Cheah....beliau sendiri berpendapat, sekiranya ingin meneruskan penyusuan susuibu sehingga 2 tahun, pastikan pengambilan zat besi dititikberatkan demi perkembangan dan pertumbuhan anak. Dr Cheah mengatakan bahawa biasanya selepas 6 bulan, kandungan zat besi dalam susuibu semakin berkurang disebabkan corak pemakanan si ibu yang tidak seimbang dan tidak mengikut piramid makanan. Apabila ini berlaku kesannya ialah pertumbuhan anak akan terbantut dan oleh kerana inilah ramai anak yang mempunyai berat yang tidak ideal dengan umur mereka. Namun pada sesetengah pendapat asalkan anak aktif , berat tidak menjadi masalah.Walaubagaimanapun sebagai ibu , kita bukan sahaja perlu prihatin dengan perkembangan dan pertumbuhan fizikal anak, tetapi kita juga perlu prihatin dengan perkembangan minda mereka. Berat yang ideal membantu pembesaran dan pertumbuhan otak yang sihat dan cerdas.

Sejak saya konsisten makan vitalea, saya tak de lagi masalah nak pengsan ke, nak pitam ke....alhamdulillah. Memang saya puashati la. Malah ramai ibu2 yang mengandung yang adalah masalah hb rendah, selepas disarankan amalkan set A [ set optimum] mereka sangat puashati kerana taraf kesihatan mereka meningkat dengan baik.

Pada saya, selama 11 tahun dah amalkan vitamin Shaklee, ini antara KILLER produk yang paling di minati ramai.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berminat untuk mendapatkan Vita-Lea bersama2 dengan SET 3M atau pun dengan mana-mana pembelian produk Shaklee?


Hubungi saya,

Yati Omar
SMS/Whatsapp : 019-6671210
E-mail :
heriaty.omar@gmail.com

BBM PIN : 2A7C16B0

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...