Wednesday, July 10, 2013

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Berpuasa dan menyusukan anak. Memang mencabar tapi tidak mustahil untuk menjayakan keduanya jika kita melakukannya dengan cara yang betul.

[Masalah yang sering dihadapi ketika menyusukan sambil berpuasa]

- Susu menjadi kurang pada waktu siang kerana tubuh mengalami hidrasi (kekurangan air/bendalir)
- Kehausan melampau apabila kerap menyusukan anak @ memerah susu
- Keletihan akibat berpuasa lantas menyebabkan timbul rasa malas untuk memerah susu. Apabila susu kurang diperah, secara automatik bekalan susu akan merudum (Konsep Supply vs Demand)
- Mudah lapar selepas sesi penyusuan/memerah kerana kalori diambil dari tubuh ibu untuk menghasilkan susu.

[Tips Berpuasa bagi Ibu Menyusu]

1) Jangan tinggal SAHUR. Bersahur dengan makanan yang tinggi PROTEIN dan KALSIUM kerana 2 item ini ialah KOMPOSISI UTAMA SUSU IBU.


2) Amalkan memakan KURMA semasa berbuka dan bersahur. Kelebihan kurma : memberi tenaga segera dan membantu menambah susu ibu.

3)  Pastikan pengambilan air kosong ialah 2 LITER sekurang-kurangnya di antara waktu berbuka dan imsak. Sukat dalam botol air. Dan pastikan habis diminum.
.
4) Banyakkan sesi menyusu/ pumping pada waktu malam (antara berbuka dan imsak).


5) Jangan sekali-kali SKIP SESI MEMERAH pada waktu siang kerana ini akan menyebabkan susu jadi berkurangan. (Konsep SUPPLY VS DEMAND).


6) Pengambilan suplemen yang bersesuaian bagi melengkapi keperluan ibu menyusu di waktu bulan puasa terutama yang mengandungi PROTEIN & KALSIUM.

[Suplemen Yang Dicadangkan Untuk Ibu Menyusu yang Berpuasa]Energizing Soy Protein (ESP)
- sebagai Milk Booster
- sumber PROTEIN YANG BERKUALITI TINGGI
- RENDAH INDEKS GLISEMIK (glukosa dilepaskan ke dalam darah secara sedikit demi sedikit mengikut jam). Sepertimana yang kita tahu, tubuh manusia menukarkan glukosa kepada tenaga. Jadi apabila bekalan glukosa ke dalam darah ialah secara berterusan, maka bekalan tenaga yang diterima oleh tubuh juga ialah secara berterusan.

Meal Shakes
- Lengkap dengan protein dan 24 jenis A-Z vitamin penting, mineral dan trace minerals.
- Mengandungi KALSIUM
- Membaik pulih sel-sel dalam tubuh agar jadi lebih cergas

Performance Drink
- Telah TERBUKTI SECARA KLINIKAL dapat menyokong tahap hidrasi lebih cepat berbanding air.
- Performance Drink mempunyai LEBIH BANYAK ELEKTROLIT dan menyalurkan LEBIH BANYAK TENAGA berbanding jenama minuman hidrasi lain.
- Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.
- TERBUKTI SECARA KLINIKAL >> Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi, memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina

- Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu OPTICARB yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yg memberikan kita tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam  darah.

Untuk membaca tentang Set Mighty 3 Gems beserta testimoni pelanggan, boleh KLIK DI SINI.

Ingin mendapatkan SET MIGHTY 3 GEMS + TIPS EKSLUSIF ?
 
Hubungi saya,Yati Omar
SMS/Whatsapp : 019-6671210
E-mail :
heriaty.omar@gmail.com

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...