Wednesday, September 11, 2013

Bagaimana Antioksidan Mengatasi Masalah Kerosakan Sel Kulit

Antioksidan adalah kelompok vitamin, mineral atau enzim yang membantu melindungi tubuh dari radikal bebas yang menjadi punca kerosakan kulit.


Lihat gambarajah di bawah untuk lebih memahami antioksidan dan radikal bebas.


Lihat gambarajah di atas.

Radikal bebas (Free Radical) ialah molekul oksigen yang tidak stabil kerana ia telah kehilangan satu elektron. Kehilangan elektron ini terjadi hasil daripada terdedah kepada cahaya matahari (UV), pencemaran, pemakanan yang tidak sihat dan sebagainya.

Radikal bebas ini bergerak secara rawak di dalam tubuh manusia sambil "mencuri elektron" dari molekul sihat yang lain. Apabila molekul yang sihat kehilangan satu elektron, ia akan menjadi radikal bebas yang juga akan mencuri elektron dari molekul sihat yang lain.

Proses ini lama-kelamaan akan mencipta lebih banyak radikal bebas dan akhirnya lebih banyak molekul-molekul sihat akan menjadi rosak.

Maka, di sini datangnya keperluan antioksidan. Antioksidan bertindak memberhentikan proses kerosakan sel ini dengan cara menderma satu elektron-nya kepada radikal bebas tadi. Jangan risau, antioksidan tidak akan menjadi radikal bebas apabila ia menderma satu elektron-nya kerana ia sentiasa stabil tidak kira berapa pun bilangan elektron yang ada padanya. Lagi pun, sememangnya fungsi antioksidan untuk mencegah kerosakan dan kematian sel.


Bagaimana pula dengan kesan radikal bebas terhadap kulit?


Ia menyebabkan penuaan pramatang seperti kulit kusam, kedutan, tona kulit tidak sekata dan kulit melayut (tidak anjal).

Apakah cara bagi mendapatkan bekalan antioksidan?
1) Lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam pemakanan seharian anda. 
2) Pastikan pemakanan harian anda mengandungi Vitamin Antioksida seperti Beta Karotin, Vitamin C dan Vitamin E. Kebiasaannya, sayur dan buah-buahan yang berwarna ungu, merah, oren dan kuning mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi.

Selain itu anda juga boleh mendapatkan bekalan antioksidan melalui pengambilan suplemen seperti Set Kecantikan Kulit Shaklee (ESP, B Complex, Vitamin C, Vitamin E).Di bawah ialah Testimoni Puan Najihah Sudi yang mengalami masalah kerosakan kulit dan berikut adalah kesan pengambilan antioksidan terhadap masalah kulit beliau.
Puan Najihah mengambil masa 6 bulan untuk benar2 melihat kesan yang ketara.
Biar lambat asalkan selamat.

Memang ada cara "short-cut" seperti rawatan laser, botox, injection Vitamin C dan sebagainya. Tapi bagaimana dengan kesan jangka panjang? Adakah ia benar-benar selamat? Anda punya jawapan-nya.

Vitamin Shaklee adalah semulajadi, selamat dan berkesan. Tidak ada apa yang perlu dirisaukan :-)

Jika anda berminat dan ingin mendapatkan Set Kecantikan Kulit di atas,


Hubungi saya,

Yati Omar
SMS/Whatsapp : 019-6671210
E-mail : heriaty.omar@gmail.com

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...