Sunday, March 9, 2014

Tips HILANGKAN STRETCH MARK pada perut

Ada tak produk Shaklee yang boleh hilangkan stretch mark atau kesan regangan pada perut?
Yer tentunya ada. Produk tersebut ialah ESP dan Vitamin C.


Sebelum itu, jom kita fahami bagaimana stretch mark terjadi.
Tanda regangan (stretch mark) ialah garis-garis halus berwarna kemerahan atau kecoklatan (bergantung kepada warna kulit anda) yang biasanya muncul pada perut, payudara dan paha. Ia berlaku kepada kira-kira 75 hingga 90 peratus wanita hamil. Ia disebabkan oleh regangan kulit apabila berat badan anda semakin bertambah sewaktu hamil.

Tahap hormon yang tinggi turut mengganggu keseimbangan protein pada kulit dan menyebabkan kulit menjadi lebih nipis berbanding biasa. Selepas bersalin, pigmentasi berwarna kemerahan atau kecoklatan pada tanda regangan ini akan beransur pudar dan garis-garis tersebut akan kelihatan lebih cerah daripada kulit di sekelilingnya.

Sesetengah wanita bernasib baik kerana mempunyai kulit yang lebih elastik daripada orang lain. Ini bermakna, mereka tidak akan mengalami tanda regangan. Tetapi bagi kebanyakan daripada kita, ini hanyalah salah satu kesan kehamilan yang harus kita hadapi. 

Kerana itulah pengambilan Protein dan Vitamin C yang mencukupi sangat penting ketika hamil.


Vitamin C adalah penting untuk pembentukan KOLAGEN. Kolagen adalah sejenis PROTEIN, iaitu kumpulan utama kulit yang menghubung dan menyokong tisu badan yang lain seperti kulit, otot, tendon, tulang, urat, organ dalaman serta terdapat dalam gigi. 

Kolagen bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal dan secara tak langsung membantu mengurangkan kedutan dan stretch mark.

Oleh itu sebagai langkah bagi mengelakkan kedutan @ stretch mark pada perut, ibu-ibu hamil adalah sangat digalakkan untuk mengamalkan ESP (protein) dan Vitamin C semasa hamil.


Selain dapat mencegah stretch mark,

ESP (protein)
  1. Protein penting untuk perkembangan otak bayi. Otak bayi mula berkembang seawal persenyawaan berlaku lagi! Seperti yang kita tahu, otak manusia terdiri daripada sel dan sel pula dihasilkan daripada PROTEIN! Maka adalah penting untuk ibu mendapatkan protein berkualti tinggi dari saat ibu tahu telah berbadan dua, bagi memastikan perkembangan otak bayi berlaku dgn baik sekali.
  2. Protein sangat penting untuk pembentukan otot. Selain membantu dalam proses kelahiran, protein juga diperlukan untuk membina otot bayi. Tanpa disedari, ibu hamil biasanya kehilangan otot akibat kurang senaman dan pergerakan. Dengan pengambilan protein yang mencukupi, ibu dapat mengurangkan kehilangan otot ini.
  3.  Protein membantu meningkatkan sistem imun badan si ibu. Ramai yang tidak tahu, selain vitamin C, protein juga sangat bagus untuk menguatkan imuniti kita. Malah, protein lebih mudah dicerna oleh ibu hamil dan bayi yang dikandung.
Vitamin C
  1. Menguatkan antibodi ibu hamil agar tidak mudah diserang selsema, batuk, demam dan sebagainya.
  2. Pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan penyerapan zat besi. Zat besi penting untuk mengekalkan bacaan HB yang normal.
TESTIMONI PENGGUNA
READY STOCK ESP Shaklee sentiasa ada :-)


-------------------------------------------
SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins
* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
------------------------------------------


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...