Friday, March 20, 2015

Perlukah Makan Suplemen atau Vitamin Secara Berterusan ?

Pernah tak terlintas di fikiran anda soalan di atas ?
Perlukah makan suplemen/vitamin secara berterusan? Tak bahaya ke? Apa kesan sampingan kepada tubuh ?

Makan suplemen secara berterusan tidak bahaya jika :


1) Suplemen tersebut telah diuji secara klinikal sebelum dikeluarkan di pasaran.

Produk Shaklee CONFIRM DI UJI SECARA KLINIKAL. Yang kat bawah ni saya ambil dari website Shaklee.

Kami merupakan syarikat pemakanan semula jadi nombor satu di Amerika Syarikat, dengan pejabat di seluruh dunia dan tenaga pakar terkemuka dalam bidang penyelidikan pemakanan. Kami melepasi dan melangkaui piawaian industri setiap masa bagi memastikan produk kami Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam.

Kami menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya.
Kami menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya.
Kami telah melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.
Shaklee melaburkan 250 juta US dollar (bukan RM yer) untuk segala ujikaji, penyelidikan dan pembangunan produk. Hatta, krim Herbal Blend yang anda beli harga RM27.50 tu pun bukan senang2 Shaklee nak keluarkan tau, berjuta2 US Dollar belanja baru boleh Kak Kiah sapu krim tu kat kaki tangan yer ... heheee

2) Suplemen tersebut mengikut standard farmaseutikal (bila makan tak terlebih dos). Maksudnya segala apa yang tercatat pada label botol adalah mengikut standard farmasi. Tak percaya anda boleh cek sendiri. 

Contoh SR Vitamin C 500mg makan 1 biji sehari. Selamat ke makan 1 biji Vitamin C setiap hari? Anda boleh semak berapa dos Vitamin C yang yang selamat untuk dimakan setiap hari dan bandingkan dengan dos Vitamin C Shaklee.

Di bawah ialah hasil carian saya di Google tentang seorang wanita yang mengamalkan suplemen/vitamin tapi lepas tu tiba2 dia berhenti. Jemput baca yer.

SOALAN :
Saya mengambil 1 biji vitamin untuk wanita setiap hari. Selepas 1 tahun setengah, saya mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilan. Selepas seminggu berhenti, saya dapati sudut mulut saya pecah-pecah dan mata putih saya jadi kemerah-merahan. Saya membuat kajian dan mendapati punca sudut mulut pecah adalah disebabkan kekurangan vitamin D. Saya mula mengambil vitamin sekali lagi tetapi saya takut ada kesan buruk ke atas kesihatan saya jika saya mengambil mereka secara berterusan.

JAWAPAN :

Ya, anda boleh mengambil vitamin setiap hari dan saya rasa ia benar-benar baik untuk anda kerana tubuh anda mungkin tidak mendapat cukup vitamin dan mineral dari makanan jadi vitamin boleh membantu anda. 

Dr Oz di Oprah mengesyorkan kapsul multi-vitamin yang besar dipecah kepada dua bahagian agar anda boleh mengambil satu pada waktu pagi dan satu lagi pada sebelah petang. Seolah bekalan vitamin yang berterusan dalam badan.

Tentang sudut mulut pecah dan mati menjadi merah, mungkin sistem imun anda menjadi lemah selepas anda berhenti mengambil vitamin.

Jenis vitamin yang anda perlu bimbang apabila diambil dengan jumlah yang banyak ialah vitamin larut lemak (Vitamin A, D, E, K). 
Walau bagaimanapun, pengambilan satu hari satu vitamin adalah jauh dari dos toksik yang menyebabkan pengumpulan vitamin ini dalam tisu lemak dan hati anda. Manakala, vitamin jenis larut air yang dimakan berlebihan akan dikeluarkan daripada tubuh secara automatik semasa proses perkumuhan.

Mengenai batu karang, anda hanya perlu bimbang jika anda mengambil kalsium secara berlebihan atau jika anda mempunyai masalah metabolisme / endokrin. 

Tentang Vitamin D pula, anda perlu mengambil minimum 400IU sehari kepada MAKSIMUM 1000 IU sehari. Vitamin D membantu penyerapan Kalsium ke dalam tubuh anda. 

Kesimpulannya, apabila anda mengambil vitamin dalam dos yang disyorkan, ia tidak merbahaya. Lebih2 lagi Shaklee :-)

FALSAFAH PRODUK SHAKLEE


Misi kami di Shaklee adalah untuk menyediakan kehidupan yang lebih sihat dan lebih baik kepada setiap insan. Kami merealisasikannya dengan menghasilkan produk semula jadi yang sungguh luar biasa, yang membuatkan anda teruja untuk berkongsi tentang kelebihan produk kami dengan rakan-rakan anda. Setiap produk yang dihasilkan oleh Shaklee dirumus khusus untuk meningkatkan kesihatan, dengan rumusan yang terbukti berkesan dan tidak memudaratkan alam sekitar.
Tiga jaminan kami apabila anda memilih Shaklee – Ia sentiasa selamat, ia sentiasa berkesan, dan ia sentiasa mesra alam.Untuk pembelian produk Shaklee, anda boleh menghubungi saya dengan cara berikut :

Telegram/ Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins


* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
* Penghantaran ke seluruh Malaysia dengan POSLAJU, GDEX dan CITYLINK


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...