Tuesday, April 7, 2015

Fakta dan Mitos Tentang Sperma

Apabila membicarakan tentang keberkesanan seks atau perhubungan suami isteri, secara tidak langsung ia berkait rapat dengan tahap kesuburan dan kualiti sperma. Dalam hal ini, banyak mitos tentang sperma yang mungkin anda dengari, malah ia mungkin menghantui kehidupan seks anda. Mari kita lihat fakta dan mitos tentang sperma.
Sperma Cuba Menembusi Ovum
MITOS
  1. Memiliki sperma yang cair sering dianggap mandul sedangkan ia tidak tepat. Sebaliknya, penghasilan sperma yang subur dan normal bergantung kepada jumlahnya (sperma), pergerakan dan kandungan sperma sama ada normal atau tidak.
  2. Sperma dikatakan tidak mampu menembusi pakaian. Jawapannya salah. Kemungkinan untuk hamil tetap ada berdasarkan kepada ukuran sel benih bersaiz mikron untuk menembusi pakaian wanita.
  3. Ada pandangan menyebut lelaki tidak akan mengeluarkan sperma selepas proses ejakulasi. Jawapannya tidak benar. Ini kerana sperma masih boleh dikeluarkan biarpun kandungan sperma sudah berubah dan tidak banyak seperti lazim.
FAKTA
  1. Bilangan sperma yang normal biasanya mencecah sehingga 40 juta. (Ada juga 20 juta bergantung kepada pusat perubatan kesuburan).
  2. Dalam kebanyakan kes, setiap kali keguguran berlaku wanita yang selalunya dipersalahkan. Jika telur normal tetapi sperma pula tidak, ‘kecacatan’ sperma ini boleh mengakibatkan keguguran.
  3. Bagi membolehkan wanita hamil, apa yang diperlukan hanyalah satu sperma yang sihat saja. Kita perlu lihat pada peratusan sperma yang normal, jika seorang itu mempunyai bilangan sperma rendah tetapi 80 hingga 90 peratus adalah aktif, itu lebih baik daripada seseorang yang punyai bilangan sperma yang tinggi tetapi lebih 50 peratus daripadanya tidak normal.
  4. Saiz buah zakar mempengaruhi bilangan sperma dan saiz melebihi 12 ml dianggarkan isi padu buah zakar yang sihat dan kurang dari itu mungkin menghasilkan kurang atau tiada sperma.
  5. Air mani keluar secara memancut apabila lelaki mencapai klimaks. Keadaan itu berlaku akibat proses pencetusan system pancutan atau ‘ejaculatory system’.
  6. Kandungan sperma dalam air mani ialah antara dua hingga lima peratus. Sebilangan besar isi padu air mani ialah cecair dari pundi prostat (60 hingga 70 peratus) dan yang selebihnya dari pundi seminal, pundi 'cowpers' dan pepundi dalam salur kencing selain cecair dari pundi epididimis. Berhenti merokok dapat mengubah komposisi ini.
  7. Perokok tegar lebih berisiko mempunyai masalah bilangan sperma yang kurang dan peratus sperma yang bergerak juga kurang serta perlahan atau lambat.
Apa Komen Dr. Hamid Arshad, Pakar Kesuburan ?


Apa Produk Shaklee Yang Boleh Membantu Meningkatkan Kesuburan Lelaki ?
Harga bagi setiap produk :
Omega Guard = RM144.16 , 90 biji tahan 1 bulan
Vitamin E = RM157.94 , 120 biji tahan 4 bulan
Zink = RM35.78 , 120 biji tahan 4 bulan

Dapatkan diskaun hingga 20% hari ini dengan mendaftar sebagai AHLI SHAKLEE. 
[+] Keahlian seumur hidup
[+] Tidak ada yuran tahunan
[+] Tidak perlu beli produk setiap bulan untuk "maintain" keahlian
[+] Dapat "cash back" jika cukup syarat

SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins

* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
* Penghantaran ke seluruh Malaysia dengan POSLAJU, GDEX dan CITYLINK

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...