Sunday, April 5, 2015

Panduan Mudah Untuk Tahu Waktu Subur

Waktu Subur ialah satu waktu dalam kitaran haid di mana telur matang (ovum) dilepaskan dari kilang telur (ovari) dan sedia untuk disenyawakan. Jika seorang wanita melakukan hubungan intim semasa waktu subur ini, kehamilan mungkin terjadi.


Kenapa seorang wanita WAJIB TAHU bila waktu subur ?
1) Untuk mudah hamil
2) Untuk mengelakkan berlakunya kehamilan

Kitaran Haid


Gambarajah di atas menunjukkan kitaran haid seorang wanita normal.

Hari 1 - 7 (Menstruation/ Hari Keluar Haid)
Hari pertama datang haid adalah penting kerana ia akan menentukan bila waktu subur anda. Bagi wanita yang akan berkahwin dan merancang untuk hamil secepat mungkin, anda wajib mengenalpasti hari pertama anda datang haid pada setiap bulan mulai sekarang. Ini untuk memudahkan anda mengetahui bilangan hari dalam kitaran haid anda, lantas mudah untuk tahu bila waktu subur.

Gambarajah di atas menunjukkan kitaran haid sebanyak 28 hari. Ini adalah kitaran haid bagi wanita normal. Namun kadang kala kitaran haid ini boleh berganjak ke 30 ke 35 hari. Asalkan bilangan hari dalam kitaran anda setiap bulan adalah sama, anda tidak perlu risau. Tapi jika kitaran haid anda sekejap 28 hari, bulan depan 35 hari, bulan lagi satu 50 hari, ini harus diberi lebih perhatian. Saya akan ulas tentang itu kemudian.

Hari 8 - 13
Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang. 

Hari 14 (Ovulasi)
Ini adalah WAKTU PUNCAK. Telur akan dilepaskan dari ovari dan menuju ke dalam tiub fallopio.

PENTING 
Adalah sangat digalakkan untuk mengadalah hubungan kelamin pada hari ke 12,13,14 dan 15. Ini adalah berdasarkan teori bahawa sperma berupaya untuk hidup dalam rahim selama 12-48 jam setelah ejakulasi manakala ovum mempunyai masa 12-24 jam sahaja setelah ovulasi untuk disenyawakan oleh sperma.Oleh itu, jika hubungan kelamin dilakukan 1-2 hari sebelum ovulasi, sperma sudah tersedia dalam rahim untuk mempersenyawakan ovum. Sebaliknya jika hubungan kelamin dilakukan selepas ovulasi, ovum sudah tersedia di tiub fallopio untuk ‘menerima kedatangan’ sperma.

Hari 15-28 
Sekiranya tiada persenyawaan berlaku, telur dan sperma akan mati. Dinding rahim yang membengkak dengan darah tadi akan runtuh dan darah haid akan keluar. Dan proses di atas akan bermula lagi setiap bulan sehingga seseorang wanita itu monopos.

Mudah sekali untuk mengetahui waktu subur kan? Yer sangat mudah jika kitaran haid anda setiap bulan adalah tetap. Secara mudahnya anda hanya perlu bahagi 2 bilangan hari dalam kitaran haid anda. Dan hari yang di tengah itu adalah waktu subur anda.

Tetapi bagaimana pula jika kitaran haid anda sentiasa berubah-ubah. Bulan ini 30 hari, bulan depan 55 hari, bulan lagi satu pula 40 hari. Ini adalah masalah yang wajib anda atasi. 

Namun anda tidak perlu risau, di Shaklee kami mempunyai produk yang diberi nama GLA Complex yang boleh membetulkan kitaran haid anda. GLA Complex berfungsi untuk menseimbangkan hormon.Harga bagi GLA Complex :
GLA = RM96.73 , 60 biji tahan 1 bulan

Harga Promosi bulan ini ?
Whatsapp 019-6671210 "NAK TAHU HARGA PROMOSI GLA COMPLEX"

Bukan saya tanak bagitahu harga promosi di sini saja tapi itu adalah arahan dari pihak Shaklee Malaysia yang WAJIB kami patuhi. Harap anda semua tak marah dan faham yer :-)

Klik link di bawah untuk membaca Testimoni Pengguna

Untuk mengetahui harga diskaun dan membeli GLA Complex,

SMS/Whatsapp : 019-6671210
Fanpage : I Love Vitamins


* COD bagi Kota Warisan, Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, KLIA, Salak Tinggi, Nilai dan kawasan sekitar
* Penghantaran ke seluruh Malaysia dengan POSLAJU, GDEX dan CITYLINK

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...